WIELKANOCNA SAŁATKA Z KIEŁBASĄ NATURRINO
Składniki
Sałatka:
2 duże garści mieszanki sałat
2 białe kiełbasy wieprzowe Naturrino
1 garść groszku cukrowego
1/2 owocu mango
1 nieduża papryka szpiczasta
1 garść pistacji (w łupinach)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)
3 garści rzeżuchy
sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Do wysokiego naczynia włożyć rzeżuchę, dodać majonez oraz jogurt, doprawić solą ziołową i pieprzem do smaku, a następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
- Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia.
- Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, a następnie gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Mango obrać i pokroić na kawałki. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w plasterki. Pistacje obrać z łupin, a następnie grubo posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.