WIELKANOCNA TARTA Z CEBULĄ I BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Składniki
1 opakowanie białej kiełbasy „Naturrino” Sokołów
1 opakowanie ciasta na tartę
700 g cebuli
2 łyżki masła + do wysmarowania formy
kilka gałązek świeżego tymianku
100 g sera żółtego
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plasterki. Cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle do miękkości. Doprawić solą, świeżym tymiankiem i pieprzem.
- Formę posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
- Na spód ciasta wyłożyć 3/4 farszu, a następnie warstwę pokrojonej kiełbasy. Na wierzchu rozłożyć resztę farszu. Całość posypać serem żółtym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 min. Przed podaniem potrawę udekorować świeżym tymiankiem.