WŁOSKI LUNCHBOX

WŁOSKI LUNCHBOX
WŁOSKI LUNCHBOX
WŁOSKI LUNCHBOX
15 minut
1 osoba
łatwe
Wydrukuj
wloski-lunchbox.pdf (559.43 KB)
Składniki

1/2 szklanki suchego makaronu, np. fusilli
2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
2 plastry szynki włoskiej Sokołów
50 g twardej mozzarelli
8 żółtych pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów w occie
1 łyżka orzeszków piniowych
listki bazylii do dekoracji
 

Przygotowanie
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Plastry szynki wyjąć z lodówki i po upływie około 10 minut zwinąć je ściśle w rulon, a następnie pokroić na około 0,5 cm kawałki.
  3. Ser pokroić w kostkę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Kapary i oliwki odcedzić, a pomidorki przekroić na połówki.
  4. Makaron połączyć z pesto, po czym przełożyć go do lunchboxa naprzemiennie z pozostałymi składnikami sałatki. Całość udekorować listkami bazylii.