WŁOSKI LUNCHBOX
Składniki
1/2 szklanki suchego makaronu, np. fusilli
2 łyżki pesto z suszonych pomidorów
2 plastry szynki włoskiej Sokołów
50 g twardej mozzarelli
8 żółtych pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów w occie
1 łyżka orzeszków piniowych
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Plastry szynki wyjąć z lodówki i po upływie około 10 minut zwinąć je ściśle w rulon, a następnie pokroić na około 0,5 cm kawałki.
- Ser pokroić w kostkę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Kapary i oliwki odcedzić, a pomidorki przekroić na połówki.
- Makaron połączyć z pesto, po czym przełożyć go do lunchboxa naprzemiennie z pozostałymi składnikami sałatki. Całość udekorować listkami bazylii.