WOŁOWINA Z WĘDZONĄ SŁONINĄ I BRUKSELKĄ

WOŁOWINA Z WĘDZONĄ SŁONINĄ I BRUKSELKĄ
150 minut
6 osób
łatwe
Składniki

1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca
kilka gałązek rozmarynu
5 g jałowca
750 g brukselki
100 ml miodu wielokwiatowego
35 ml octu winnego
2 kg buraków czerwonych
500 g buraków żółtych
smalec wieprzowy
sól, pieprz
 

Przygotowanie
  1. Umyte buraki czerwone oczyścić, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzić do wrzenia i ugotować na wolnym ogniu. Buraki żółte piec w piekarniku razem z wołowiną przez 1,5 godziny.
  2. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na 20 minut. Do naczynia o szerokim dnie wlać miód, dodać ocet i wymieszać, doprawiając szczyptą soli.
  3. Umytą brukselkę podzielić na pojedyncze listki, zalać emulsją miodowo-octową i delikatnie wymieszać. Mięso ostudzić, pokroić w jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę, i serwować na brukselce. Rozmaryn dodać do zredukowanego soku buraczanego i skropić brukselkę.