Z GRUBEJ RURKI
Składniki
Sałatka:
2 garści rukoli
1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
1 garść suchego makaronu penne (odpowiadająca ilości salamitek)
8 truskawek
1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
2 łyżki orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
Dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 garść liści bazylii
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki sosu, a następnie blendować je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić na sitku, a po przeschnięciu skropić oliwą z oliwek.
- Salamitki wsunąć w makaronowe rurki, a następnie przekroić ukośnie na pół. Pomidorki przekroić na połówki. Truskawki pozbawić szypułek i podzielić na ćwiartki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać orzeszkami pinii.