Z GRUBEJ RURKI

Z GRUBEJ RURKI
Z GRUBEJ RURKI
Z GRUBEJ RURKI
20 minut
2 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka: 

2 garści rukoli
1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
1 garść suchego makaronu penne (odpowiadająca ilości salamitek)
8 truskawek
1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
2 łyżki orzeszków piniowych
oliwa z oliwek

Dressing:

3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego 
1 garść liści bazylii
sól, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki sosu, a następnie blendować je, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić na sitku, a po przeschnięciu skropić oliwą z oliwek.
  3. Salamitki wsunąć w makaronowe rurki, a następnie przekroić ukośnie na pół. Pomidorki przekroić na połówki. Truskawki pozbawić szypułek i podzielić na ćwiartki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, pomidorki, truskawki i makaron z salamitkami. Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać orzeszkami pinii.