ZAPIEKANA CEBULA Z DODATKAMI
Składniki
4 czerwone cebule
100 g perłowej kaszy kuskus
1 opakowanie pasty z cukinii z suszonymi pomidorami Z Gruntu Dobre
80 g koziego sera pleśniowego
2 łyżki orzechów włoskich
sól, świeżo mielony pieprz
1 pomarańcza
gałązki rozmarynu
Przygotowanie
- Cebule obrać, odkroić końcówki i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 cebuli). Przy pomocy łyżki wyjąć środki (pozostawiamy dwie warstwy). Z otrzymanych środków przygotować 4 kawałki, które należy wykorzystać do zasłonięcia spodów (każdy z pojedynczej warstwy cebuli). Wydrążone cebule wrzucić na wrzątek i gotować przez około 5 minut. Osuszyć, a przygotowanymi wcześniej kawałkami wypełnić ich dno.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy drobno posiekać. Dobrze schłodzony ser pokroić w niedużą kostkę.
- Przestygniętą kaszę połączyć z pastą, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie wrzucić orzechy, ser i delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić cebule i ułożyć je na papierze do pieczenia w naczyniu do zapiekania.
- Cebule piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut. Gotowe cebule udekorować rozmarynem i podać z cząstkami pomarańczy.