ZNAKOMITE POŁĄCZENIE
Składniki
1/2 szklanki suchego makaronu
3 kiełbaski z warzywami Sokołów
1 garść listków natki pietruszki
1 marchewka
olej rzepakowy do smażenia
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 papryka spiczasta
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki mrożonego groszku zielonego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Kiełbaski pokroić w plasterki (ok. 5 mm grubości), a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią.
- Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (ok. 3 mm grubości), po czym wrzucić je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Po około 2 minutach dodać szczyptę soli oraz syrop z agawy. Całość smażyć przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Groszek wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować do miękkości, a następnie odcedzić.
- Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w plasterki.
- W dużej misce połączyć ze sobą makaron, kiełbasę, marchewkę, groszek, paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Całość polać oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatkę przełożyć do lunchboxów i posypać natką pietruszki.