ŻUREK

Żurek
Żurek
30 minut
5 osób
łatwe
Wydrukuj
zurek.pdf (589.6 KB)
Składniki

1 l bulionu wołowego
olej do smażenia
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
150 g kiełbasy polskiej długodojrzewającej z pieprzem Gzella
1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino
garść suszonych grzybów 
500 ml zakwasu do żurku
suszony majeranek
5 jajek przepiórczych
2 łyżki śmietany 30%
pieprz
 

Przygotowanie
  1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę z pieprzem. Po chwili dodać kiełbasę białą pokrojoną w plasterki. 
  2. Grzyby suszone namoczyć w wodzie, odsączyć i pokroić w drobne paski, dodać do podsmażonego boczku i kiełbasy.
  3. Do garnka wlać bulion, dodać połowę zawartości patelni. Gotować razem 15 minut, dolać zakwas, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić pieprzem i majerankiem.
  4. Dodać śmietanę. Gotować razem kilka minut.
  5. Pozostałą część podsmażonej kiełbasy i boczku rozłożyć do talerzy. Dołożyć przekrojone na połowę ugotowane jajka przepiórcze i nalać żurek.