Mistrz grilla wraca z nowymi pomysłami!

Program „Prosto z grilla”, emitowany w serwisie internetowym Wideo WP oraz na antenie stacji WP1, doczekał się trzeciego sezonu. 

Sukces dwóch pierwszych sezonów „Prosto z grilla” zaowocował kontynuacją programu. Przed nami 10 apetycznych odcinków, w których Kacper Salzman, wraz z towarzyszącymi mu produktami Sokołowa, będzie inspirował widzów do podjęcia kolejnych kulinarnych wyzwań. Z jego trikami i wskazówkami nawet początkujący kucharz rozwinie swoje umiejętności i zdobędzie tytuł mistrza grilla.

Sezon rozpoczniemy od wyjątkowo pysznych burgerów, np. z dodatkiem kaszanki. Następnie dowiemy się, jak przygotować perfekcyjny boczek oraz rozpływającą się w ustach golonkę duszoną w kwasie chlebowym. W finałowym odcinku na ruszt wjadą policzki wołowe. Same najlepsze smaki i aromaty – przed nami niesamowity sezon grillowy!
 

APETYT NA ORYGINALNEGO BURGERA

Trzeci sezon programu „Prosto z grilla” rozpocznie się od wielkiego kulinarnego zaskoczenia. Kacper Salzman zaprezentuje widzom znane i lubiane przez Polaków burgery, ale w zupełnie innej odsłonie. Tak pysznych smaków i aromatów na pewno nikt się nie spodziewa!

Pierwszy burger przygotowany przez mistrza grillowania Kacpra Salzmana to nie lada gratka dla wielbicieli mięsnych specjałów. Podwójna porcja przyrządzonej w nietradycyjny sposób wołowiny, zaserwowanej z chrupiącym pieczywem, pikantnym sosem i ulubionymi dodatkami – sałatą lodową i pomidora – tworzą smak doskonały, dzięki któremu smashburger ma szansę zostać królem każdej imprezy.

Drugi hamburger przygotowany przez prowadzącego tworzy kompozycję, obok której nie można przejść obojętnie. Głównym składnikiem potrawy uczynił on mięso wołowe z dodatkiem kaszanki. Zaserwował je w chrupiącej bułce z idealnie dobranymi dodatkami: majonezem, awokado, rukolą i pikantnym chutneyem z rabarbaru. Smaczniej już być nie może!

POLSKA TRADYCJA W MIĘDZYNARODOWYM TOWARZYSTWIE

Drugi odcinek programu „Prosto z grilla” udowadnia, że tradycyjne polskie specjały – kiszka ziemniaczana i biała kiełbasa – świetnie odnajdują się również w nowoczesnym wydaniu. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i doboru idealnych dodatków.
Uwaga! Nadchodzi grill w zupełnie nowej odsłonie!

Kto jak kto, ale Kacper Salzman umie dobrze namieszać przy grillu. Odcinek rozpocznie od przygotowania kiszki ziemniaczanej, którą poda z inspirowanym greckimi tzatziki sosem twarogowym, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz pikantną salsą z jabłek.

Drugą potrawą, którą prowadzący program przygotuje na oczach widzów, będzie meksykańskie tacos z białą kiełbasą, której smak podbije ostry sos majonezowo-chrzanowy, karmelizowane jabłka i świeży ogórek. Połączenie kuchni polskiej, japońskiej i meksykańskiej? Dlaczego nie! W końcu grillowanie to pyszna zabawa, która z inspirującymi przepisami Kacpra Salzmana dopiero się rozkręca!

GRILLOWANIE W STYLU SLOW AND LOW

W trzecim odcinku „Prosto z grilla” Kacper Salzman udowodni, że odrobina cierpliwości podarowana daniom, które przyrządzamy na grillu, odwdzięcza się perfekcyjnym smakiem. Widzowie poznają metodę slow and low, czyli technikę wędzenia mięsa w niższych temperaturach.

Najnowszy odcinek „Prosto z grilla” to prawdziwa szkoła… cierpliwości. Kacper Salzman przybliży nam klasyczne techniki wędzenia, których istotą jest powolne pieczenie w niskiej temperaturze (110-150°C). Zdradzi również kilka sekretów dotyczących przyrządzania potraw na grillu węglowym. Wspólnie przygotujemy perfekcyjny boczek podany z aromatycznym sosem barbecue oraz rozpływającą się w ustach golonkę, duszoną w kwasie chlebowym, zaserwowaną z surówką colesław.
Czas na grillowy majstersztyk!

STEKI W NIETYPOWYM WYDANIU

Nowy odcinek „Prosto z grilla” to nie lada gratka dla wielbicieli steków. Zaskakujące połączenia smaków, niebanalne przepisy i praktyczne kulinarne tipy, które zainspirują każdego do samodzielnego grillowania. Gotowi na kolejną porcję wiedzy o gotowaniu na ogniu?

Ci, którzy wizualizują sobie stek jako kawał krwistej wołowiny, powinni potraktować ten odcinek jako pozycję obowiązkową. Dzięki programowi „Prosto z grilla” zobaczą go w zupełnie innej, zaskakującej odsłonie. Kacper Salzman pokaże im, jak ze steka wołowego zrobić grillowaną roladę w stylu śródziemnomorskim, którą poda z aromatyczną gremolatą i chrupiącymi grzankami. Następnie prowadzący udowodni widzom, że w przypadku steków wołowinę z łatwością możemy zastąpić wieprzowiną, zwłaszcza jeśli postawimy na schab glazurowany z dodatkiem faszerowanych ziemniaków z grilla. Brzmi pysznie? Zaczynamy!
 

 

SZTOSY Z GRILLA

Najnowszy odcinek programu „Prosto z grilla” jest w całości poświęcony polskiej wołowinie – policzkom i stekowi, które zostaną zaprezentowane widzom w zupełnie nowej, niezwykle aromatycznej odsłonie.

Wydaje się, że przygotowanie dobrej wołowiny na grillu jest trudne. W tym odcinku „Prosto z grilla” Kacper Salzman udowadnia, że z dobrymi składnikami i pomysłowymi przepisami z wołowiną poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Wystarczą tylko chęci i czas poświęcony na obejrzenie programu.

Kulinarną podróż po świecie wołowiny rozpoczniemy od wspólnego przygotowania wędzonych policzków, które zostaną podane ze smażonymi warzywami: brukselką, pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulą. Ich absolutnym atutem będzie zaskakujący w smaku sos, który powstanie w wyniku duszenia mięsa na grillu. Drugim punktem na grillowej mapie Kacpra Salzmana będzie stek po chińsku, który zostanie podany z grillowanymi warzywami: kapustą, marchewką, czosnkiem i cebulą. Zapraszamy na wspólną grillową ucztę!
 

PRZYSMAKI Z ROŻNA

Szósty odcinek „Prosto z grilla” jest skierowany do osób, które szukają inspiracji na wyjątkową ucztę w gronie rodziny i przyjaciół. Widzowie poznają dania przygotowywane z wykorzystaniem grillowego rożna.

Wspólne grillowanie na antenie rozpoczniemy od przyrządzenia kurczaka faszerowanego jabłkami, cebulą, czosnkiem i ziołami. Jedno jest pewne – tak soczystego i aromatycznego mięsa na pewno jeszcze nie próbowaliście!

Drugą potrawą, którą zaproponuje widzom Kacper Salzman, będzie kebab wołowo-drobiowy, podany z sałatką z pomidorów i cebuli oraz sosem czosnkowym. Tu do głosu dojdą najpopularniejsze przyprawy w kuchni arabskiej: zatar i sumak. Będzie pysznie i bardzo aromatycznie, czyli dokładnie tak, jak powinno być na każdym przyjęciu pod chmurką!

GRILLOWANIE NA OSTRO

Najnowszy odcinek programu „Prosto z grilla” z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom drobiu. Będzie pysznie i bardzo pikantnie!

Siódmy odcinek łączy w sobie dwie pasje Kacpra Salzmana: grillowanie i ostre smaki. Mistrz grilla najpierw pokaże widzom, jak przygotować pikantne skrzydełka inspirowane kuchnią Japonii, które poda z grillowanym bakłażanem z dodatkiem sera mozzarella. Tu za ostrość będzie odpowiadać wasabi – niezwykle intensywny w smaku chrzan japoński.

Drugą potrawą, którą przyrządzi prowadzący, będą meksykańskie pałki kurczaka, zaserwowane z aromatycznymi kolbami kukurydzy i salsą z grillowanej papryki. Jeśli nie jesteście fanami pikantnych potraw, uważajcie na płatki chili i paprykę habanero, czyli składniki, które wyniosą tę potrawę na zupełnie nowy poziom ostrości. Przed Wami kulinarna jazda bez trzymanki!
 

GRILL PARTY DLA DZIECI

Jak sprawić, by dzieci polubiły grilowanie i chętnie uczestniczyły w przygotowaniach do rodzinnego pikniku? Czy można na grillu samodzielnie zrobić bułki do hot dogów? Czy burger może być naprawdę zdrowy i jednocześnie pyszny? Odpowiedzi na wszystkie pytanie znajdziecie w nowym odcinku programu „Prosto z grilla”.

Menu grillowe dla dzieciaków musi być pyszne i bardzo pomysłowe, czyli dokładnie takie jak przepisy Kacpra Salzmana. Pierwszą propozycją mistrza grillowania będą hot dogi z parówkami owiniętymi plasterkami boczku. Dowiecie się, jak przygotować bułki drożdżowe na grillu i pikle z ogórków. Drugą potrawą, jaką przyrządzi prowadzący program dla najmłodszych wielbicieli mięsnych specjałów, będą burgery z ananasem, awokado i ketchupem z grillowanych pomidorów.
Zapraszamy na pyszną lekcję grillowania!

 

ŚNIADANIE Z RUSZTU

Czy może być coś lepszego niż śniadanie podane na tarasie lub w ogródku? W tym odcinku „Prosto z grilla” poznacie najlepsze przepisy na pyszne rozpoczęcie dnia. Będzie apetycznie i bardzo inspirująco!

Grillowanie kojarzy się nam z długimi wieczorami spędzonymi przy rozpalonym ruszcie, imprezą i dobrym ucztowaniem. A gdyby tak wykorzystać grilla do przygotowania śniadania? Z Kacprem Salzmanem nie ma rzeczy niemożliwych! Specjalnie dla widzów programu przyrządzi na grillu brytyjską klasykę – baked beans, czyli fasolę duszoną w warzywach, którą poda z aromatycznym boczkiem i jajkiem sadzonym. Drugą propozycją mistrza grilla będą burgery śniadaniowe z dodatkiem pikantnego guacamole, szparagów, boczku i jajka sadzonego. Z takim śniadaniem dzień na pewno będzie udany!
 

GRILL W WERSJI WEGE

Ostatni odcinek trzeciego sezonu programu „Prosto z grilla” to gratka nie tylko dla wegan i wegetarian, ale i dla tych osób, które chcą urozmaicić swoją dietę o kreatywne pomysły oparte na produktach roślinnych. Kacper Salzman zaprasza na grillową ucztę w wersji wege!

Pyszne, lekkie i pełne bezcennych witamin – warzywa z rusztu nie mają sobie równych. Świetnie zdaje sobie z tego sprawę wielki miłośnik mięsa – Kacper Salzman, który w tym odcinku stawia wyłącznie na zieloną kuchnię. Najpierw przygotuje wegańskie burgery z dodatkiem grillowanych boczniaków, które (zamiast w bułce) poda na liściach chrupiącej sałaty lodowej. Następnie mistrz grilla pokaże, jak przygotować wegańskie kiełbaski z sałatką warzywną, polaną dressingiem z wędzonej cytryny. Otwórzcie się na nowe smaki i aromaty i koniecznie sprawdźcie, jak wiele radości i przyjemności może sprawiać grillowanie w stylu wege!