Mięso
Naszym głównym celem jest dostarczanie mięsa, które pozwoli na komponowanie doskonałej jakości dań, dlatego tak wielką wagę przykładamy do tego, by pochodziło z bezpiecznego, pewnego źródła.
Wieprzowina to źródło pełnowartościowego białka, aminokwasów i cennych witamin (kwasu foliowego i witamin z grupy B) oraz minerałów (w tym fosforu, sodu i potasu). Na tle innych mięs wyróżnia się dużą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie – wysoką wartością energetyczną. Stanowi składnik cenionych wędlin i wielu różnorodnych potraw polskiej tradycji kulinarnej. Doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. Kupując wieprzowinę, należy sprawdzić, czy jest wysokiej jakości i wybierać mięso pochodzące z młodych sztuk, które nie jest przerośnięte tłuszczem.
Cielęcina jest gatunkiem mięsa o wyjątkowych właściwościach. Charakteryzuje się delikatną strukturą, jasnoróżową barwą i niewielką ilością tłuszczu. Stanowi dobre źródło białka, cynku, potasu, żelaza, a także witamin z grupy B. Na tle innych gatunków mięs cielęcina wyróżnia wysoką wartością odżywczą, dlatego jest zalecana w żywieniu dzieci, seniorów oraz osób dążących do uzyskania i utrzymania szczupłej sylwetki. Ze względu na niską zawartość tłuszczu polecana jest również osobom o podwyższanym ryzyku wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz diabetykom.
Wołowina to szlachetny gatunek mięsa, który wyróżnia doskonały smak i cenne wartości odżywcze. Cechuje ją wysoka zawartość białka, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i cynku. Nic dziwnego, że chętnie sięgają po nią zarówno osoby, które podążają za zdrowymi trendami żywieniowymi, wielbiciele kuchni amerykańskiej, jak i sportowcy, którzy chcą rozbudować masę mięśniową. Mięso wołowe nadaje się nie tylko do dań klasycznych, takich jak pieczenie i gulasze, ale i tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu, która wymaga kreatywności, np. burgerów, steków czy sałatek.
Drób skrywa w sobie bogactwo łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. W ostatnich latach mięso to zyskało przewagę nad innymi gatunkami ze względu na niską zawartość tłuszczu. Jest szczególnie polecane osobom, które chcą obniżyć poziom cholesterolu lub zrzucić nadprogramowe kilogramy. Nie bez powodu białe mięso tak często ląduje również na talerzach sportowców. Ten rodzaj mięsa świetnie sprawdza się w każdej kuchni, a łatwość w jego przyrządzeniu zachęca do poszukiwania nowych inspiracji i podejmowania smakowitych wyzwań kulinarnych.
Tylko w naszych sklepach firmowych!
Dzięki współpracy z najlepszymi dostawcami Sokołów może zaoferować najwyższej jakości mięso z tuczu bez antybiotyków od wagi 30 kg. Już teraz możesz je nabyć we wszystkich sklepach firmowych Gzella i Sokołów.