ĆEVAPČIĆI WIEPRZOWE
Składniki
500 g mielonego mięsa wieprzowego Sokołów Uczta
2 ząbki czosnku
2 cebule
garść posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chili
sól, pieprz
Przygotowanie
- Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie uformować wałeczki i nabić na drewniane patyczki do szaszłyków (najlepiej je wcześniej namoczyć, aby się nie przypalały). Jeśli konstystencja będzie zbyt luźna, do masy można dodać jajko.
- Tak przygotowane ćevapčići smażyć na grillu, patelni grillowej lub zwykej patelni (z dodatkiem tłuszczu). Podawać z pieczywem typu pita, paprykową pastą ajwar lub sosem tzatziki.