ĆEVAPČIĆI WIEPRZOWE

ĆEVAPČIĆI WIEPRZOWE
60 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego Sokołów Uczta
2 ząbki czosnku
2 cebule
garść posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chili
sól, pieprz
 

Przygotowanie
  1. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie uformować wałeczki i nabić na drewniane patyczki do szaszłyków (najlepiej je wcześniej namoczyć, aby się nie przypalały). Jeśli konstystencja będzie zbyt luźna, do masy można dodać jajko. 
  2. Tak przygotowane ćevapčići smażyć na grillu, patelni grillowej lub zwykej patelni (z dodatkiem tłuszczu). Podawać z pieczywem typu pita, paprykową pastą ajwar lub sosem tzatziki.