CHRUPIĄCA ROZGRYWKA
Składniki
2 garści roszponki
1 opakowanie chipsów z salami o smaku chilli CHRUP’US Sokołów
125 g minikulek mozzarelli
1 szklanka zielonego agrestu
2 brzoskwinie
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Dressing:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżeczki białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować dressing: czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami sosu do sałatki.
- Agrest przekroić wzdłuż na pół.
- Brzoskwinie przepołowić i po usunięciu pestek pokroić w półksiężyce. Następnie owoce ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Brzoskwinie grillować po 1-2 minuty z każdej strony.
- Kulki mozzarelli odsączyć, osuszyć dokładnie za pomocą ręcznika papierowego i przekroić na pół (zwykłym lub karbowanym nożem).
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, grillowane brzoskwinie, agrest i mozzarellę. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać połamanymi na mniejsze kawałki chipsami z salami.