FIGA Z GRUSZKĄ
Składniki
Sałatka:
1 duża garść liści szpinaku
100 g sera z niebieską pleśnią
2/3 opakowania szynki sarmackiej Sokołów
2 świeże figi
1 gruszka
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka obranych pistacji
gęsty sos balsamiczny
Dressing:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
- Gruszkę przekroić na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone połówki pokroić w półksiężyce a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane plasterki gruszki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
- Figi należy pokroić w ósemki, ser w kosteczkę, a szynkę sarmacką w paseczki. Pistacje drobno posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie liście szpinaku, owoce, szynkę oraz ser i polać przygotowanym dressingiem. Całość posypać pistacjami, a na koniec polać sosem balsamicznym.