GOLONKA W PIWIE
Składniki
2 mniejsze golonki Sokołów Uczta
1 butelka ciemnego piwa
1 kostka bulionowa
1 marchewka
1 cebula
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie
- Golonki oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Kostkę rosołową rozrobić w 500 ml wody. Dodać piwo, zioła, przyprawy oraz pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cebulę. Zalać golonki w dużym naczyniu żaroodpornym tak, aby płyn przykrywał mięso w 3/4 wysokości.
- Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 1 godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 120°C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Smak golonek doskonale uzupełni kapusta na ciepło.