IMPREZOWA SAŁATKA Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI
Składniki
Sałatka:
2 garście roszponki
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
18 suszonych śliwek
100 g sera z niebieską pleśnią
1/2 owocu granatu
1/2 niedużego melona
2 łyżki prażonych solonych migdałów
1-2 łyżki gęstego sosu balsamicznego do dekoracji
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przyrządzić dressing: oliwę połączyć z octem balsamicznym, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Na deskę wyłożyć plastry boczku i każdy z nich przekroić na pół (prostopadle do dłuższego boku). Śliwki owinąć boczkiem, po czym przekroić ostrym nożem na pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni.
- Z owocu granatu wyłuskać ziarenka. Melon pokroić w kostkę (z miąższu można też wyciąć kulki). Migdały grubo posiekać. Ser z niebieską pleśnią pokroić w małą kostkę.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polać dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.