Imprezowa sałatka z pieczonymi śliwkami

Całość
30 minut
Pieczenie: 
15-20 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka:

2 garście roszponki
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
18 suszonych śliwek
100 g sera z niebieską pleśnią
1/2 owocu granatu
1/2 niedużego melona
2 łyżki prażonych solonych migdałów
1-2 łyżki gęstego sosu balsamicznego do dekoracji

Dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Przyrządzić dressing: oliwę połączyć z octem balsamicznym, a następnie doprawić solą i pieprzem. 
  2. Na deskę wyłożyć plastry boczku i każdy z nich przekroić na pół (prostopadle do dłuższego boku). Śliwki owinąć boczkiem, po czym przekroić ostrym nożem na pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15-20 minut, aż boczek ładnie się zarumieni.
  3. Z owocu granatu wyłuskać ziarenka. Melon pokroić w kostkę (z miąższu można też wyciąć kulki). Migdały grubo posiekać. Ser z niebieską pleśnią pokroić w małą kostkę. 
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość polać dressingiem, a na koniec gęstym sosem balsamicznym.