IMPREZOWY HIT
Składniki
2/3 szklanki suchego makaronu razowego fusilli
1 garść roszponki
1/2 opakowania pasty z cukinii z suszonymi pomidorami „Z gruntu dobre” Sokołów
80 g twardego sera koziego
1 nieduża papryka spiczasta
2-3 nieduże pomarańcze sycylijskie
3 łyżki orzechów arachidowych
olej z orzechów arachidowych
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu połączyć z pastą z cukinii.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę.
- Pomarańcze obrać, oczyścić z białych błonek, a następnie podzielić na mniejsze kawałki (można również z jednej sztuki odkroić 2-3 plastry wraz ze skórką i pozostawić do dekoracji). Ser kozi pokroić w słupki.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie makaron z pastą warzywną, skropioną olejem roszponkę, pomarańczę, paprykę, kozi ser i orzeszki ziemne. Całość udekorować półplasterkami pomarańczy.