KARKÓWKA PIECZONA

KARKÓWKA PIECZONA
120 minut
4-6 osób
łatwe
Wydrukuj
Składniki

1500 g karkówki Sokołów Uczta
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
3 łyżki oliwy
1 łyżka soli
 

Przygotowanie
  1. Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie przełożyć do dużego naczynia i natrzeć oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przykryć i wstawić na noc do lodówki. 
  2. Karkówkę zrumienić z obu stron, a następnie przełożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 90 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu mięso odstawić na kilka minut (dzięki temu podczas pieczenia nie będzie puszczać soków). Podawać z ziemniakami.