KOLOROWE ZAWIJAŃCE

KOLOROWE ZAWIJAŃCE
KOLOROWE ZAWIJAŃCE
KOLOROWE ZAWIJAŃCE
25 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Naleśniki: 

1 jajko
50 ml mleka
50 ml wody gazowanej
80 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki puszystego serka śmietankowego 
3-4 parówki Sokoliki

Dodatkowo w wersji z kolorowymi naleśnikami:

1/2 łyżeczki liofilizowanego szpinaku w proszku 
1/2 łyżeczki liofilizowanego buraka w proszku 
1/2 łyżeczki liofilizowanej dyni w proszku 

Sałatka:

1 duża garść roszponki 
olej z pestek winogron
garść kiełków buraka
2 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
2 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki pestek dyni
sól himalajska, świeżo mielony pieprz 
 

Przygotowanie
  1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
  2. Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej zmiksować na gładką masę. Jeśli chcemy przygotować kolorowe naleśniki, to należy podzielić ciasto na 3 części i każdą z nich połączyć z innym liofilizowanym warzywem. 
  3. Usmażyć 3-4 naleśniki (po 1 minucie z każdej strony), a następnie ostudzić, posmarować je cienką warstwą serka śmietankowego, zawinąć w nie parówki i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
  4. Rzodkiewki pociąć na plasterki, a następnie na ćwiartki. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i po wydrążeniu miąższu pokroić na półplasterki.
  5. Do pudełka śniadaniowego wrzucić skropione olejem listki roszponki, kukurydzę, ogórek, rzodkiewkę, naleśnikowe krążki, kiełki buraka i pestki dyni. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.