KOLOROWE ZAWIJAŃCE
Składniki
Naleśniki:
1 jajko
50 ml mleka
50 ml wody gazowanej
80 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki puszystego serka śmietankowego
3-4 parówki Sokoliki
Dodatkowo w wersji z kolorowymi naleśnikami:
1/2 łyżeczki liofilizowanego szpinaku w proszku
1/2 łyżeczki liofilizowanego buraka w proszku
1/2 łyżeczki liofilizowanej dyni w proszku
Sałatka:
1 duża garść roszponki
olej z pestek winogron
garść kiełków buraka
2 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
2 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki pestek dyni
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Mleko, wodę, jajko, mąkę i olej zmiksować na gładką masę. Jeśli chcemy przygotować kolorowe naleśniki, to należy podzielić ciasto na 3 części i każdą z nich połączyć z innym liofilizowanym warzywem.
- Usmażyć 3-4 naleśniki (po 1 minucie z każdej strony), a następnie ostudzić, posmarować je cienką warstwą serka śmietankowego, zawinąć w nie parówki i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
- Rzodkiewki pociąć na plasterki, a następnie na ćwiartki. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i po wydrążeniu miąższu pokroić na półplasterki.
- Do pudełka śniadaniowego wrzucić skropione olejem listki roszponki, kukurydzę, ogórek, rzodkiewkę, naleśnikowe krążki, kiełki buraka i pestki dyni. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.