ORZECHOWY SCHAB PIECZONY
Składniki
Składniki:
1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości Sokołów
1 opakowanie szynki sarmackiej Sokołów
1 jabłko
1 gruszka
gałązki świeżych ziół do dekoracji
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy miodowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka soli ziołowej
1 łyżka nerkowców
1 łyżka migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonych płatków chili
Przygotowanie
- Orzechy drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty.
- Jabłko i gruszkę pokroić na półplasterki, a plastry szynki przekroić wzdłuż na pół.
- Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie ponacinać na około 1 cm plastry, utworzyć kieszonki (nie przecinać mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki włożyć po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
- Schab piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń udekorować świeżymi ziołami i podać z ulubionymi dodatkami.