PASZTET Z PASTĄ Z BIAŁEJ FASOLI I ORZECHÓW
Składniki
1 opakowanie pasztetu Naturrino
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
50 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
15 ml oliwy z oliwek
szczypta mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
orzechy i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Pasztet pokroić w plastry. Ugotowaną białą fasolę (można zastąpić ją fasolą z puszki), orzechy włoskie, czosnek, sok z cytryny i pastę tahini zmiksować za pomocą blendera.
- Do pasty dolać kilka łyżek wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić do smaku solą i wędzoną papryką.
- Pastę przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i udekorować orzechami oraz natką pietruszki. Podawać jako dodatek do pasztetu.