PISANKA Z SOKOLIKAMI
Składniki
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
1 opakowanie szyneczki wieprzowej Sokoliki
2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
pieprz czerwony
1 nieduża papryka czerwona
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
3-4 łyżki drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 garść listków pietruszki ozdobnej
Przygotowanie
- Z ciasta francuskiego wykroić kształt pisanki. Brzegi pisanki zawinąć na około 1 cm (możemy też wykleić je okrawkami ciasta, pozostawiając pisankę w nieco większym rozmiarze) i przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze ponakłuwać widelcem, a całość posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C (grzanie góra-dół) i piec przez około 12 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Plasterki szynki pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kosteczkę.
- Przestygniętą pisankę pokryć serkiem śmietankowym i doprawić rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Następnie ozdobić ją, układając kolejne paseczki z przygotowanych warzyw oraz szynki.