PIZZA Z SALAMI I PIECZARKAMI

PIZZA Z SALAMI I PIECZARKAMI
90 minut
3 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Ciasto:

  • 650 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 900 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli


Dodatki:

  • 1 opakowanie Salami Sokołów
  • 200 g tartego sera mozzarella 
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 50 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta suszonego oregano
     
Przygotowanie
  1. Do miski wlać ciepłą wodę, po czym dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Dolać olej. Składniki dobrze połączyć i odstawić w ciepłe miejsce. Do osobnej miski wsypać mąkę pszenną, 2 łyżeczki soli i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę i pieczarki oczyścić, po czym pokroić na małe kawałki. 
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwa kawałki. Z każdego z nich uformować okrągły placek. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą, cebulą, pieczarkami i oregano. Na wierzch wyłożyć Salami Sokołów. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230℃. Piec przez 15 min.