Polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca

Całość
20 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

400 g polędwicy wołowej Sokołów 
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 czerwona cebula 
1 żółta papryka 
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku 
1 pomidor
szczypta soli
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do smażenia
ryż jaśminowy jako dodatek
garść świeżej kolendry do dekoracji

 

Przygotowanie: 
  1. Polędwicę wołową oczyścić i pokroić w plastry. W woku podgrzać olej i podsmażyć na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. 
  2. Pomidor podzielić na małe kawałki. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w paski. Szczypiorek drobno posiekać (część ziół odłożyć do dekoracji) i wraz z papryką oraz pomidorem dorzucić do mięsa w woku. Całość przez chwilę smażyć. 
  3. Składniki połączyć z sosem sojowym, solą, sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszać. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, po czym dodać do wołowiny.  Potrawę wyłożyć na talerze i udekorować świeżą kolendrą. Podawać z ryżem jaśminowym.