POMYSŁOWA SAŁATKA Z PARÓWKAMI Z SZYNKI
Składniki
1 garść rukoli
2 parówki z szynki Sokołów
40 g sera gouda w kawałku (np. zielone pesto)
10-12 pomidorków koktajlowych
2 łyżki prażonej cebulki
1 nieduża papryka zielona
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
Przygotowanie
- Ser włożyć do woreczka strunowego, a następnie wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Kiedy ser będzie miękki, podzielić go na dwie równe części, które należy kolejno wyłożyć na folię spożywczą. Ser rozwałkować na prostokąty, tak aby dłuższy bok był równy długości parówki.
- Na krawędziach serowych prostokątów ułożyć parówki, a następnie bardzo ściśle zrolować je za pomocą folii. Końce folii zwinąć i tak przygotowane parówki włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu usunąć folię, a serowe roladki pokroić w plasterki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, po czym pociąć w paseczki. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, serowo-parówkowe talarki, pomidorki oraz paprykę. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a na koniec posypać prażoną cebulką. Sałatkę podawać z domowym sosem pomidorowym lub ketchupem.