POŚWIĄTECZNY ZERO WASTE Z PASZTETEM NATURRINO
Składniki
Sałatka:
2 garści roszponki
1 opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino
2-3 łyżki maku niebieskiego
2 nieduże ugotowane buraki
3 połówki gruszek w occie
1/2 owocu granatu
4 orzechy brazylijskie
2-3 suszone śliwki
Dressing:
5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pasztet rozgnieść widelcem i wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy ulepić kuleczki o średnicy około 1 cm (najlepiej robić to w rękawiczkach), a następnie obtaczać w maku.
- Buraki pokroić nożem na nieduże kawałki lub za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wykroić z nich gwiazdki.
- Gruszki pokroić w półksiężyce. Z owocu granatu łyżką wyjąć ziarenka. Orzechy brazylijskie drobno posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kuleczki z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polać dressingiem, a na koniec posypać posiekanymi orzechami brazylijskimi.