Poświąteczny ZERO WASTE z pasztetem Naturrino

Całość
20 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka:

2 garści roszponki
1 opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino
2-3 łyżki maku niebieskiego
2 nieduże ugotowane buraki
3 połówki gruszek w occie
1/2 owocu granatu
4 orzechy brazylijskie
2-3 suszone śliwki

Dressing:

5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki białego octu winnego 
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Pasztet rozgnieść widelcem i wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy ulepić kuleczki o średnicy około 1 cm (najlepiej robić to w rękawiczkach), a następnie obtaczać w maku.
  3. Buraki pokroić nożem na nieduże kawałki lub za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wykroić z nich gwiazdki. 
  4. Gruszki pokroić w półksiężyce. Z owocu granatu łyżką wyjąć ziarenka. Orzechy brazylijskie drobno posiekać.
  5. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kuleczki z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polać dressingiem, a na koniec posypać posiekanymi orzechami brazylijskimi.