RODZINNY OBIAD
Składniki
Sałatka:
6-8 liści sałaty karbowanej
1/2 kalarepy
250 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki pestek słonecznika (prażonych, solonych)
1/2 pęczka szczypiorku
Dressing:
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 płaska łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
sól, świeżo mielony pieprz
Pozostałe składniki:
2 kiełbasy piastowskie z szynki bez osłonki Grill House Sokołów
1 cukinia (8 cienkich plastrów)
sos pomidorowy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Z cukinii odciąć końcówki i przy pomocy obieraczki kroić wzdłuż na cienkie plastry, które należy posmarować niewielką ilością oleju. Kiełbasy przekroić wzdłuż na pół, a następnie owinąć plastrami cukinii. Grillować przez kilka minut z każdej strony, aż na cukinii pojawią się brązowe paseczki.
- Kalarepę pokroić na cienkie plasterki, z których przy pomocy foremek do ciastek wykroić ulubiony kształt lub też pokroić ją w kosteczkę. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać.
- Na talerze wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polać dressingiem. Podawać z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.