SAŁATKA MAKARONOWA Z PARÓWKAMI
Składniki
1 garść mieszanki sałat
1 szklanka suchego makaronu w kształcie literek
1 opakowanie parówek Sokoliki
150 g marchewki
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka syropu klonowego
2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 nieduża papryka czerwona
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 łyżki domowego sosu pomidorowego lub ketchupu
sól
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Marchewki starannie oczyścić lub obrać, pokroić w słupki, połączyć z 1 łyżką oleju rzepakowego, syropem klonowym oraz szczyptą soli, a następnie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (grzanie góra-dół) i piec przez 15 min, aż marchewka zmięknie.
- Groszek wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować do miękkości i odcedzić. Parówki pokroić na kawałki o długości 2 cm, naciąć z obu stron na krzyż, a następnie smażyć na reszcie oleju rzepakowego, aż końcówki wywiną się, a parówki delikatnie zarumienią.
- Paprykę oczyścić i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron skropiony olejem z pestek winogron, parówki, marchewki, groszek oraz paprykę. Sałatkę podawać z sosem pomidorowym.