SAŁATKA „SOLIDNY GRUNT”
Składniki
180 g pasztetu warzywnego Z Gruntu Dobre
4 jajka
1 łyżka majonezu
150 g papryki konserwowej
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka orzechów laskowych
3 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem
1 łyżka miękkiego masła
3 łodyżki natki pietruszki
1 nieduży ząbek czosnku
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Jajka (w temperaturze pokojowej) włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu jajka zalać zimną wodą, obrać i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić w malakserze. Następnie połączyć z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem.
- Paprykę wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w niedużą kostkę. Pasztet warzywny rozdrobnić widelcem. Orzeszki laskowe drobno posiekać, po czym uprażyć na suchej patelni. Do miseczki z miękkim masłem dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki (warto zachować kilka listków do dekoracji) oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszać widelcem.
- Za pomocą obręczy kulinarnych wyciąć kwadraty z chleba i posmarować je masłem czosnkowym. Wszystkie kromki umieścić ponownie w obręczach kulinarnych, a następnie na każdą z nich wyłożyć porcję przygotowanego pasztetu, papryki oraz jajek z majonezem. Na środek każdego kwadratu wyłożyć posiekane orzechy, a dookoła nich ułożyć kukurydzę. Całość udekorować natką pietruszki. Przed podaniem sałatki należy zdjąć obręcze kulinarne.