SAŁATKA STUDENCKA
Składniki
Sałatka:
1 garść rukoli
2 kiełbaski białe Naturrino
10 pomidorków śliwkowych
1 brzoskwinia
1/2 szklanki orzechów włoskich
Dressing:
3-4 łyżki oleju lnianego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Składniki dressingu wymieszać, uzyskując sos o jednolitej konsystencji.
- Kiełbaski białe pokroić w plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie się zarumienią.
- Pomidorki przekroić na połówki. Brzoskwinię oczyścić i po usunięciu pestki pokroić na małe kawałki. Orzechy włoskie podzielić na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.