SAŁATKA STUDENCKA

SAŁATKA STUDENCKA
SAŁATKA STUDENCKA
SAŁATKA STUDENCKA
15 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
salatka-studencka.pdf (556.24 KB)
Składniki

Sałatka:

1 garść rukoli
2 kiełbaski białe Naturrino
10 pomidorków śliwkowych
1 brzoskwinia
1/2 szklanki orzechów włoskich


Dressing:

3-4 łyżki oleju lnianego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Składniki dressingu wymieszać, uzyskując sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kiełbaski białe pokroić w plasterki (około 5 mm grubości), a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż ładnie się zarumienią.
  3. Pomidorki przekroić na połówki. Brzoskwinię oczyścić i po usunięciu pestki pokroić na małe kawałki. Orzechy włoskie podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając je przygotowanym dressingiem.