Sałatka z dynią, ryżem i papryką

Sałatka z dynią, ryżem i papryką
Sałatka z dynią, ryżem i papryką
Sałatka z dynią, ryżem i papryką
15 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka:

2 duże garści roszponki
100 g ryżu basmati z dzikim
1 opakowanie miksu przekąsek Party Time Sokołów
1 szklanka marynowanej dyni deserowej
2 papryki spiczaste

Dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju rzepakowego
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki curry
sól i świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  3. Dynię odcedzić. Papryki umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki.
  4. Chorizo i kabanosy z kolorowym pieprzem (z pudełka Party Time) pokroić w cienkie plasterki, a serowe kuleczki przekroić na pół.
  5. Na półmisek wykładać naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając przygotowanym dressingiem. Sałatkę można też podać w wydrążonej dyni.