Sałatka z dynią, ryżem i papryką
Składniki
Sałatka:
2 duże garści roszponki
100 g ryżu basmati z dzikim
1 opakowanie miksu przekąsek Party Time Sokołów
1 szklanka marynowanej dyni deserowej
2 papryki spiczaste
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju rzepakowego
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki curry
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Dynię odcedzić. Papryki umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plasterki.
- Chorizo i kabanosy z kolorowym pieprzem (z pudełka Party Time) pokroić w cienkie plasterki, a serowe kuleczki przekroić na pół.
- Na półmisek wykładać naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewając przygotowanym dressingiem. Sałatkę można też podać w wydrążonej dyni.