Sałatka z jajkiem i kiełkami rzodkiewki

Całość
20 minut
Ilość osób
2 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

2 liście sałaty rzymskiej
4 plastry fileta złocistego Sokołów
1 jajko
4 rzodkiewki
8 pomidorków koktajlowych
1 łyżka pestek dyni
1 garstka kiełków rzodkiewki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie: 
  1. Jajko w temperaturze pokojowej włożyć do garnuszka z wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez 6 minut. Następnie zdjąć z palnika i przełożyć na kilka minut do bardzo zimnej wody. Po obraniu jajko przekroić wzdłuż na pół. Białko powinno być ścięte, a żółtko półpłynne.
  2. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Plastry fileta złocistego pokroić w paseczki. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a pomidorki na połówki.
  3. Na talerze wyłożyć po jednym liściu sałaty rzymskiej, a na nich ułożyć naprzemiennie paseczki fileta złocistego, plasterki rzodkiewki, pomidorki oraz pestki dyni. Składniki skropić oliwą z oliwek. Na środku talerzy ułożyć połówki jajka. Całość posypać kiełkami rzodkiewki, solą oraz pieprzem.