SAŁATKA Z KABANOSAMI GRILLOWYMI
Składniki
Sałatka:
2 duże garście roszponki
1/2 opakowania kabanosów grillowych o smaku jalapeno Sokołów
4 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
300 g pomidorków koktajlowych
1 zielona papryka
nachosy do dekoracji
Dressing:
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
30 g awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu zmiksować blenderem, uzyskując sos o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu należy regulować olejem.
- Kabanosy pokroić ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości, a następnie wrzucić na patelnię. Smażyć je (co jakiś czas mieszać) przez około 5-6 minut, aż zaczną się rumienić.
- Pomidorki przekroić na połówki.
- Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, po czym pokroić ją w wąskie, krótkie paseczki.
- Na talerze wyłożyć naprzemiennie roszponkę, kabanosy, kukurydzę, fasolę, pomidorki oraz paprykę. Całość polać dressingiem, a na koniec udekorować nachosami.