SAŁATKA Z KIEŁBASKAMI I KASZĄ BULGUR
Składniki
Sałatka:
1 garść liści szpinaku
1/3 szklanki suchej kaszy bulgur
3 kiełbaski z szynki Sokołów
3 morele
10 pomidorków koktajlowych
1 garść kwiatów nasturcji
Dressing:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka curry
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu połączyć z dressingiem.
- Morele pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Kiełbaski z szynki pokroić w plasterki, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbaski ładnie się zarumienią. Pomidorki przekroić na pół.
- Na dnie słoika lub miseczki ułożyć liście szpinaku, a następnie kolejno: kaszę, kiełbaski, morele i pomidorki. Wierzch sałatki udekorować kwiatami nasturcji.