SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKOWYM FARSZEM I BOCZKIEM

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKOWYM FARSZEM I BOCZKIEM
SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKOWYM FARSZEM I BOCZKIEM
30 minut
6-8 osób
łatwe
Składniki

Marynata: 

4 łyżki oleju rzepakowego 
2 ząbki czosnku 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 
1 łyżeczka mielonych płatków chili 
1 łyżka musztardy miodowej 
sól, świeżo mielony pieprz 
 

Pozostałe składniki: 

około 1,5 kg schabu bez kości 
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
300 g pieczarek 
10 cm białej części pora 
olej do smażenia, sól 
świeży rozmaryn do dekoracji 
 

Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszać. 
  2. Schab umyć i osuszyć, po czym ostrym nożem naciąć wzdłuż w dwóch miejscach do połowy jego wysokości i całość posmarować marynatą. 
  3. Pora pokroić na cienkie plasterki, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych okach, a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodać sól i trzymać na ogniu aż do odparowania wody. 
  4. Nacięcia wypełnić farszem, po czym w odstępach około 2 cm wierzch owinąć złożonymi na pół dwoma plasterkami boczku. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu do zapiekania, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin. 
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, włożyć do niego naczynie z mięsem i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez godzinę. 
  6. Podawać z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i ulubioną kaszą/ryżem lub ziemniakami.