STEK KRUCHY Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Składniki
2 steki kruche z polędwicy wołowej
100 g świeżych kurek
150 ml śmietanki 30%
1 cebula szalotka
30 g masła
50 g masła klarowanego lub oleju roślinnego
4-5 młodych ziemniaków
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Przyrządzić sos: młode ziemniaki wyszorować i ugotować. Kurki oczyścić, wypłukać i blanszować przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Szalotkę oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na maśle. Kurki odcedzić i podsmażyć razem z szalotką. Dodać śmietankę i podgrzewać przez kilka minut. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i dołożyć do sosu. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować mięso: polędwicę wyłożyć na deskę, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem (steki można solić przed smażeniem pod warunkiem, że od razu trafią one na patelnię). Wołowinę obsmażyć na maśle klarowanym lub oleju roślinnym z jednej i z drugiej strony.
- Steki upiec, po czym wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby „odpoczęły” (dzięki temu wyrówna się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Na talerzu najpierw układamy ziemniaki z sosem, a następnie stek. Całość dekorujemy natką pietruszki .
Dobra rada
W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia steku preferujemy, na tak długo wkładamy podsmażone mięso do piekarnika. Steki o grubości ok. 1,5 cm uzyskają średni stopień wysmażenia, jeśli trafią do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° na ok. 2 minuty.
W zależności od stopnia wysmażenia steki dzielimy na:
• rare – krwiste,
• medium rare – średnio wysmażone,
• well done – mocno wysmażone.