Świąteczna sałatka z bakaliami

Całość
20 minut
Ilość osób
6 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

200 g schabu pieczonego Naturrino
160 g selera konserwowego (po odsączeniu)
3 jajka 
biała część pora (ok. 10 cm)
7 suszonych śliwek
15 jasnych winogron bezpestkowych
1 jabłko zielone (np. Granny Smith)
1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych
1-2 łyżki migdałów blanszowanych
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, świeżo mielony pieprz
1 garść natki pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie: 
  1. Jajka (w temperaturze pokojowej) ostrożnie włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu jajka zalać zimną wodą, obrać, a następnie oddzielić białko od żółtka – białko pokroić w cieniutkie paseczki, a żółtko rozdrobnić widelcem.
  2. Schab pokroić w plastry o grubości ok. 8 mm. Migdały i orzechy grubo posiekać. Seler wyjąć ze słoiczka i dokładnie odcisnąć z zalewy.
  3. Winogrona pokroić na ćwiartki. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie posiekać w cieniutkie półplasterki. Śliwki pokroić w drobne paseczki. Jabłko pokroić w cienkie słupki, po czym skropić sokiem z cytryny.
  4. W dużej misce połączyć majonez, musztardę, jajka, por, seler, winogrona, jabłko i bakalie. Całość doprawić solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wyłożyć na plastry schabu. Przed podaniem potrawę udekorować natką pietruszki.