ŚWIĄTECZNA SZYNKA Z BRUKSELKĄ
Składniki
1 opakowanie szynki świątecznej Sokołów
1 opakowanie goździków
50 ml miodu
2 pomarańcze
1 kg brukselki
2 opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów
100 ml gotowego sosu pieczeniowego
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować bejcę do zapiekania szynki: do rondelka wycisnąć sok z 2 pomarańczy, dodać miód i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sok i miód się zredukują, bejca jest gotowa.
- Szynkę przyrządzić według instrukcji podanej na opakowaniu. Pod koniec pieczenia mięso wyjąć z folii. Ponacinać skórę, tworząc kratkę, a następnie nadziać goździkami.
- Szynkę wyłożyć na blachę i posmarować wcześniej przygotowaną bejcą. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-190°C i piec przez 10 minut.
- Brukselkę oczyścić, ponacinać dolne części na krzyż, po czym wrzucić do lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Do zrumienionego boczku dodać ugotowaną brukselkę, doprawić świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
- Na talerzu ułożyć brukselkę z dodatkiem chrupiącego boczku i plaster aromatycznej szynki. Składniki polać gorącym sosem pieczeniowym. Potrawę można udekorować wydrążonymi wiśniami.