SZPINAKOWE BEEF ROLLSY
Składniki
Naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
50 g mąki pszennej
1 garść liści szpinaku
1 szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Sałatka:
3-4 szpinakowe naleśniki
2 garści mieszanki sałat
1 opakowanie beef jerky Sokołów
150 g puszystego serka śmietankowego
1 żółta papryka
250 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki pestek słonecznika
Dressing:
4-5 łyżek oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Mleko, wodę gazowaną, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać olej i ponownie zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć 3-4 naleśniki (po 1 minucie z każdej strony).
- Beef jerky wrzucić do malaksera i zblendować na pył, a następnie połączyć z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą posmarować naleśniki, zwinąć, tworząc ruloniki, i pokroić w plasterki o szerokości około 1 cm.
- Pomidorki przekroić na pół. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polać dressingiem. Wyłożyć naleśnikowe ślimaczki. Wierzch posypać pestkami słonecznika.