TARTA Z PARÓWKAMI I WARZYWAMI
Składniki
1 opakowanie parówek Stówek
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
1 mała cukinia
1 cebula
2 pomidory malinowe
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
4 jajka
200 g śmietany 22%
100 g sera cheddar
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
olej do smażenia
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło.
- Czosnek i cebulę obrać, po czym posiekać w plasterki. Cukinię i paprykę pokroić na małe kawałki. Parówki pokroić w ukośne plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną.
- Do miski wbić jajka, a następnie wymieszać je ze śmietaną. Dodać starty ser żółty. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa, a na nich rozłożyć plasterki parówek. Składniki zalać masą jajeczną. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pomidory. Piec do momentu, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch tarty pięknie się zarumieni.