TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Składniki
1 opakowanie polędwicy wołowej Uczta Qulinarna
2 małe szalotki
1 łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki oleju roślinnego
2 jajka przepiórcze
sos worcester, przyprawa uniwersalna w płynie i sos tabasco do smaku
2 grillowane kromki chleba tostowego
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Polędwicę posiekać lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szalotki, ogórki konserwowe oraz kapary pokroić w bardzo drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, olej i posiekaną natkę pietruszki.
- Całość doprawić sosem worcester, sosem tabasco, przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Do tatara można dolać odrobinę wody gazowanej.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszać do momentu, aż mięso będzie tworzyć jednolitą i błyszczącą masę. Uformować pożądany kształt na talerzu. Podawać z grillowanym pieczywem i żółtkiem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.