WIELKANOCNA SAŁATKA Z PARÓWKAMI Z SZYNKI
Składniki
Sałatka:
2 garści rukoli
1 łyżka oliwy z oliwek
3 parówki z szynki Sokołów
1 łyżeczka oleju rzepakowego
9 jajeczek przepiórczych
4-6 rzodkiewek
9-10 żółtych pomidorków koktajlowych
1 garść kiełków rzodkiewki
Bazyliowe pesto:
2 garści listków bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduży ząbek czosnku
2 łyżki pestek słonecznika
sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Parówki pokroić na ukośne plasterki, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Smażyć przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złocistego koloru, po czym przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia.
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, wraz z pozostałymi składnikami pesto wrzucić do blendera, a następnie całość dokładnie zmiksować. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne (w razie potrzeby dolać odrobinę oleju).
- Jajeczka przepiórcze umieścić we wrzątku, gotować przez 3-4 minuty, po czym zalać zimną wodą, obrać i przekroić na połówki. Rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidorki przeciąć na pół.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę skropioną oliwą z oliwek, parówki, rzodkiewki, pomidorki i jajeczka przepiórcze. Całość ozdobić bazyliowym pesto i posypać kiełkami rzodkiewki.