WIOSENNY BUKIET WARZYW
Składniki
Sałatka:
2 garści mieszanki sałat
1/2 opakowania pasztetu warzywnego „Z gruntu dobre” Sokołów
75 g puszystego serka śmietankowego
1 długa papryka spiczasta
1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka szklarniowego
1 nieduży pęczek szczypiorku
2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka białego octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Serek śmietankowy oraz pasztet warzywny rozgnieść widelcem. Doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnić pozbawioną gniazda nasiennego paprykę (paprykę ustawić pionowo na desce i dokładnie zapełnić ją nadzieniem), a następnie pokroić bardzo ostrym nożem na plastry o grubości około 6-8 mm.
- Pomidorki pokroić na połówki. Ogórek przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ i pokroić go na półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, pomidorki, kawałki ogórka oraz pestki słonecznika i posypać szczypiorkiem. Całość polać dressingiem, a na koniec pomiędzy listki sałaty wsunąć plasterki papryki z serowo-warzywnym nadzieniem.