WYTRAWNE MUFFINKI Z PARÓWKAMI

WYTRAWNE MUFFINKI Z PARÓWKAMI
WYTRAWNE MUFFINKI Z PARÓWKAMI
45 minut
12 osób
łatwe
Składniki

1 opakowanie parówek Sokoliki
3 posiekane dymki
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
125 g startego sera cheddar
2 jajka
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
olej do smażenia
12 papilotek lub masło do wysmarowania formy 
 

Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmażyć dymkę. 
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszać.
  3. Do drugiej miski wbić jajka, a następnie zmiksować je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlać do składników drugim naczyniu. Szybko wymieszać (masa powinno być grudkowata). 
  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy. 
  5. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjąć na metalową kratkę do wystudzenia.