Zimowy poranek

Całość
25 minut
Ilość osób
6 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Parówki w cieście:

1 opakowanie parówek z szynki Sokołów
2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
120 ml chudego mleka
100 g mąki
sól himalajska

Sałatka:

1/2 długiego ogórka zielonego
2 duże garście mieszanki sałat 
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża garść kiełków rzodkiewki
12 rzodkiewek
350 g pomidorów koktajlowych
4 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Sos:

5-6 łyżek sosu pomidorowego

Przygotowanie: 
  1. Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać mleko, mąkę oraz przyprawy, a następnie miksować, aż składniki się dobrze połączą (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Parówki podzielić na kawałki, z których każdy będzie miał długość ok. 2 cm, po czym przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do naczynia z ciastem. 
  2. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać zanurzone w cieście parówki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki ładnie się zarumienią (łącznie około 5 minut). Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy.
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a rzodkiewki w plasterki. 1/2 ogórka przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, a następnie pokroić zwykłym lub falistym nożem dekoracyjnym w półplasterki.
  4. Na talerze wyłożyć parówki w cieście oraz pozostałe składniki sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos pomidorowy podawać w osobnym naczyniu.