ZIMOWY PORANEK
Składniki
Parówki w cieście:
1 opakowanie parówek z szynki Sokołów
2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
120 ml chudego mleka
100 g mąki
sól himalajska
Sałatka:
1/2 długiego ogórka zielonego
2 duże garście mieszanki sałat
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża garść kiełków rzodkiewki
12 rzodkiewek
350 g pomidorów koktajlowych
4 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Sos:
5-6 łyżek sosu pomidorowego
Przygotowanie
- Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać mleko, mąkę oraz przyprawy, a następnie miksować, aż składniki się dobrze połączą (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Parówki podzielić na kawałki, z których każdy będzie miał długość ok. 2 cm, po czym przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do naczynia z ciastem.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać zanurzone w cieście parówki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki ładnie się zarumienią (łącznie około 5 minut). Gotowe placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a rzodkiewki w plasterki. 1/2 ogórka przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, a następnie pokroić zwykłym lub falistym nożem dekoracyjnym w półplasterki.
- Na talerze wyłożyć parówki w cieście oraz pozostałe składniki sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos pomidorowy podawać w osobnym naczyniu.