SAŁATKA Z GRILLOWANĄ BROCKĄ
Składniki
Sałatka:
3 garści mieszanki sałat
2 łodygi rabarbaru (1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka oleju, szczypta soli)
1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
1 duża garść truskawek
2 garści żółtych pomidorków koktajlowych
kilka stokrotek
Dressing:
5-6 łyżek oleju z pestek winogron
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki białego octu winnego
1 czubata łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony pieprz
Pozostałe składniki:
8 kiełbas brockich Sokołów
sos pomidorowy
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym połączyć go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kiełbasy ponacinać, szparagi skropić olejem. Kiełbasę i szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości podzielić na 2 lub 3 części.
- Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Olej połączyć z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plasterki rabarbaru i odstawić na minimum 20 min.
- Pomidorki przekroić na połówki.
- Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami stokrotek. Sałatkę podać z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.