SAŁATKA Z GRILLOWANĄ KIEŁBASĄ
Składniki
Sałatka:
1 duża garść roszponki
2-3 duże liście sałaty rzymskiej
2 kiełbasy brockie Sokołów
1/2 cukinii
1/2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta ziół prowansalskich
sól
2 plastry świeżego ananasa
1 papryka spiczasta
1/2 niedużej kalarepy
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i ketchupem oraz doprawić pieprzem. Kiełbasę brocką pokroić na kawałki o długości 2 cm i ponacinać je ostrym nożem. Tak przygotowane kiełbaski grillować na tacce aluminiowej, aż z obydwu stron ładnie się zarumienią.
- Cukinię pokroić w plastry jednakowej grubości, a następnie posmarować je olejem oraz posypać suszonymi ziołami i odrobiną soli. Grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce, aż uzyskają rumiany kolor. Gotowe plastry zdjąć z grilla i jeśli są duże, przekroić je na pół.
- Plastry ananasa obrać, usunąć twardy środek, a następnie pokroić je, uzyskując niezbyt duże trójkąty lub paseczki. Kalarepę pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, po czym pokroić w plasterki. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek. Sos podawać osobno.