5 SIERPNIA 2021 ROKU W KLASYCYSTYCZNYM DWORZE ZIEMIAŃSKIM W WOLI SUCHOŻEBRSKIEJ ODBYŁY SIĘ WARSZTATY KULINARNE AKADEMII SOKOLIKA, W KTÓRYCH UDZIAŁ WZIĘŁA ZWYCIĘŻCZYNI 6. EDYCJI MASTERCHEF JUNIOR, JAGODA ŁAGANOWSKA, WRAZ Z DWIEMA KOLEŻANKAMI Z PROGRAMU: LENĄ ŚWIĘTOŃSKĄ I MARYSIĄ ŻEBROWSKĄ. TEMATEM BYŁA KLASYCZNA KUCHNIA WŁOSKA. WARSZTATY POPROWADZIŁ GIANCARLO RUSSO – SZEF KUCHNI EXECUTIVE.

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najbardziej urozmaiconych na świecie. Jest bogata w warzywa i zioła, które nadają klasycznym włoskim potrawom doskonały smak i aromat. Nie ogranicza się tylko do pizzy i makaronów. Przekonały się o tym uczestniczki warsztatów Akademii Sokolika, które pod czujnym okiem Giancarlo Russo, mistrza kuchni włoskiej, przygotowały wyjątkowe potrawy, m.in. szafranowe risotto z ossobuco,  roladki cielęce faszerowane serem pecorino, makaron paccheri z mięsem wołowym. Były również słodkości, np. tiramisu espresso. Dziewczynki miały do dyspozycji wszystkie niezbędne produkty do przygotowania dań, wśród których nie zabrakło najwyższej jakości mięs od Sokołowa, sponsora warsztatów. Jagoda, Lena i Marysia doskonale poradziły sobie ze stawianymi przed nimi zadaniami kulinarnymi. Po zakończeniu warsztatów otrzymały pamiątkowe certyfikaty Akademii Sokolika.